Powiatowa Stacja Sanitarno Epidemiologiczna

Sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku

Nazwa komórki Sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku
Adres Aleja J.Piłsudskiego 66, 22-200 Włodawa
Telefon 82 572-13-71
Fax 82 546-15-20
Email Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Dodatkowe informacje

 

Do zakresu działania Sekcji Higieny Żywnośći Żywienia i Przedmiotów Użytku należy w szczególności:



1) zatwierdzanie oraz rejestracja zakładów podlegających nadzorowi PIS,
2) nadzór nad zgodnością funkcjonowania obiektów żywnościowo-żywieniowych z przepisami prawa żywnościowego ,
3) ocena przestrzegania w zakładach żywnościowo-żywieniowych zasad dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej (GHP/GMP) oraz wdrożenia systemu HACCP,
4) pobieranie próbek do badania żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach urzędowej kontroli i monitoringu,
5) nadzór nad suplementami diety, środkami spożywczymi wzbogacanymi witaminami lub składnikami mineralnymi, ze szczególnym uwzględnieniem znakowania tych środków spożywczych,
6) kontrola żywności GMO,
7) powiadamianie o niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) oraz monitorowanie działań zmierzających do wycofania niebezpiecznych produktów,
8) urzędowa kontrola materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
9) nadzór nad kosmetykami w oparciu o obowiązujące przepisy prawne, powiadamianie w ramach systemu RAPEX,
10) nadzór nad warunkami żywienia dzieci i młodzieży w placówkach oświatowo-wychowawczych, dokonywanie oceny sposobu żywienia,
11) nadzór nad sezonowymi zakładami żywności i żywienia, ze szczególnym uwzględnieniem obiektów zlokalizowanych przy trasach turystycznych,
12) nadzór nad obiektami żywieniowymi funkcjonującymi w ramach wypoczynku zimowego i letniego dzieci i młodzieży,
13) nadzór nad importem docelowym,
14) nadzór nad wprowadzaniem do obrotu grzybów rosnących w warunkach naturalnych, świeżych i suszonych,
15) prowadzenie stosownych działań w przypadkach wystąpienia ognisk zbiorowych zatruć pokarmowych,
16) podejmowanie działań w związku z interwencjami konsumentów dotyczącymi nieprawidłowości w zakresie produkcji lub wprowadzania do obrotu środków spożywczych ,
17) współpraca z Inspekcją Weterynaryjną i innymi organami kontrolnymi w zakresie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności.

Pracownicy

Imię i nazwisko Barbara Kusiuk
Stanowisko Kierownik
 
 
 
Informacja o publikacji dokumentu
Ostatnio modyfikował: Sebastian Szeliga
Dodany przez:
Data ostatniej modyfikacji: 2015-10-16 10:22:33
Opublikował: Sebastian Szeliga
Data publikacji: 2015-10-12 09:38:14
Odsłon: 1002
Dziennik zmian

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Wszystkie zasady ich używania wraz z informacjami o sposobie wyrażania i cofania zgody na używanie cookies, opisaliśmy w Polityce prywatności

  Akceptuję politykę cookies.